• Velikonoce jsou před námi, máme pro vás tip na poctivá vykrajovátka

Zahrada v říjnu

Říjnová zahrada

V průměrných teplotách lze říjen porovnat s dubnem, avšak s tím rozdílem, že teploty postupně klesají. Často jsou již přízemní mrazíky a někdy dokonce přeháňky se sněhem. Poklesá i teplota půdy, ale pouze v horních vrstvách, projevuje se inverze. Vyšší teplota spodních vrstev vyhovuje vysazeným cibulovinám a zakořeňování ovocných stromů a dřevin. A protože délka dne koncem října poklesne na necelých 10 hodin, je nutné připravit zahradu postupně k přezimování.

S přezimováním souvisí shrabování listí, jeho kompostováním, včasná sklizeň takových rostlin, které by mohly být ohroženy mrazem a dále důkladné prolití dřevin, a to zvláště jehličin. Další měsíce totiž budou s nízkými srážkami, avšak vegetace stálezelených dřevin pokračuje.

zahrada v říjnu

Říjen je nejen obdobím sklizně, ale i měsícem na realizaci vašich zahradních snů. Pokud uvažujete o výsadbě stromu na vašem pozemku anebo přímo k domu, je teď správný čas. K domu strom zkrátka patří. Stromy dávají pozemku strukturu, poskytují v letních vedrech příjemný odpočinek ve stínu své koruny a navíc se stávají taky domovem mnoha drobných živočichů a zpěvných ptáků, kteří vám budou rozveselovat svým zpěvem jaro. Do malých předzahrádek u rodinných domů se budou hodit spíše úzké stromy a tvarované nízké keře, v rozlehlé prostorné zahradě si můžete dovolit i výsadbu takového stromu, který bude dominovat celé zahradě. Zahrada bez stromu nikdy nebude vypadat jako správná zahrada. Stromy totiž dodávají zahradám vzezření vyspělosti. Některé stromy budou ozdobou pro zahradu díky krásnému listoví, jiné díky okouzlujícímu jarnímu kvetení, jiné ji ozdobí díky kresbě krásné kůry a jiné na podzim svými okrasně vyhlížejícími plody, z jiných stromů můžete mít praktický užitek.

Říjen

V říjnu je také čas na vyjmutí jiřinek z půdy. Opatrně za pomocí rycích vidlí vyjměte hlízy z půdy. Zeminu, která na nich ulpí, opatrně odstraňte. Máte-li jiřin hodně, rozdělte si je podle druhu a ty pak označte. Hlízy rozložte například na rošt a nechte je po nějaký čas osychat. Poté odstraňte poškozené hlízy a ty dobré uskladněte do bedýnky a nechejte je přezimovat v chladném sklepě, kde je ochrání před vysycháním vrstva rašeliny anebo kompostu.

Říjnová zahrada

Přesazováním a dělením můžete množit některé druhy trvalek. Kvetoucí rostliny budou vyžadovat zálivku. Popínavé rostlin, které u pergol či jiných konstrukcí zůstávají i přes zimu, je dobré pěvně vyvázat, aby je nepoškodily silné podzimní větry. Můžete z rostlin odebrat také zimní řízky. Prořežte pnoucí růže a zkraťte hlavně staré květonosné výhony, a to na 5 cm od hlavního stonku. Mladé výhony budou vyžadovat dobré upevnění ke konstrukci.

Naposledy v roce můžete stříhat živé ploty a posekat trávník. Opadané, ničím nenapadené listí se může stát vítaným mulčem jak pro zeleninové, tak pro okrasné záhony.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Povinné položky *